Dala Tapto 2017

 

DALA TAPTO
2017
dalatattoo2107bild

Dala Tapto är en militärhistorisk musik- och uppvisningsfest i den svenska sommarkvällen som framförs på Dalregementets kaserngård 28 och 29 juni.

En energisprakande föreställning på Dalregementets vackra kaserngård med militärmusik,
gamla uniformer, hästar, kanoner och musköter.
Du får möta Smålands husarer, Musketerarkåren från Livgardet, Musikkåren Tre Kronor, Stockholm,  Guttemusikens Veteranmusikkår Lillehammer, Fanborg och Husby kompani, i en färg- och energisprakande föreställning.

Harmonimusikkårer spelar och visar figurativa program samt militärhistoriska uppvisningstrupper med såväl kanoner som hästar och musköter genomför förevisningar enligt forna tiders skick och sed.

Utöver dessa föreställningar på Dalregementets kaserngård mot entréavgifter genomförs ytterligare evenemang i såväl Falun som i omkringliggande orter utan entréavgifter.

Måndag 26 juni
Förgaddringsparad på Rommehed, Borlänge
En så kallad Förgaddrings- (samlings) parad går av stapeln måndagen 26 juni, kl 19.00, på Rommehedslägret där även  landshövdingen Ylva Törn kommer att deltaga.

Deltagande musikkårer och trupper i Dala Tapto 2017 samlas då på Rommehed efter transport från respektive hemort.

Förgaddringen (samlingen) innebär att deltagarna genom en presentation av sina respektive färdigheter samlas till en gemensam parad på den gamla exercisplatsen i lägret varvid trupperna bland annat inspekteras.

Tisdagen 27 juni

Leksand  Inställt

Rättvik 1300-1400, Fanborg med Dalregementets fanor och spel genomför gatuparad, tillsammans med ryttartropp ur Smålands husarer. Marschväg: Knektplatsen – Rådhusplatsen – Åhléns -Knektplatsen, där manöveruppvisning till häst genomförs.

Borlänge 1100-1200, Stockholms musikkår Tre kronor genomför gatuparad och konsert på Svea torget och Liljeqvistska parken. 1300-1400, Parad och konsert Norra Backa och IKEA.

Gävle 1200-1300, Gatuparad med Svea livgardes Musketerarkår och Veterankorpset från Lillehammer, från Rådhusplatsen till Stortorget där uppvisning och konsert genomförs, fortsatt gatuparad till musikpaviljongen i Regementsparken, där konsert genomförs av Guttemusikens Veteranmusikkorps 13.30.

Onsdagen 28 juni
Mönstringsparad
Onsdagen 28 juni, klockan 1230 – 1330, genomförs en så kallad Mönstringsparad med alla i Dala Tapto 2017 deltagande enheter på Stora torget i Falun.
Evenemanget innebär att deltagande enheter startar på olika platser i centrala Falun och marscherar sedan tidsförskjutet och från olika håll på in Stora torget där alla sedan formerar sig och det spelas en kortare konsert med deltagande musikkårer.

Föreställning 20.00-22.00 Premiärföreställning Dala Tapto på Kaserngården Dalregementet

Torsdag 29 juni

Museiföreningen kommer att ha lokstallarna öppna torsdagen den 29/6 i samarbete med DalaTatto.
Museet finns vid de gamla lokstallarna i Falun. Vid infarten till Max svänger du av på lilla vägen mitt emot och kör till vägens slut så kommer du till Museet och föreningen.

Leksand 1200-1300, Veterankorpset från Lillehammer konserterar i sin vänort.

Falun 1500-1700, Matinéföreställning Dala Tapto på Kaserngården Dalregementet. 

Falun 2000-2200, Finalföreställning Dala Tapto på Kaserngården Dalregementet.

Övrigt

Till gästspelen är det fritt inträde.

I anslutning till Dala Tattoo 2017 planeras ett antal Workshops med anknytning till såväl deltagande enheter som den lokala militärhistoriken och stödjare av arrangemanget.

Biljetter se vidare under flik Biljetter.