Dala Tapto 2023

trumpet

DALA TAPTO 2025

Dalecarlian Horse Academy

En beriden bågskytt är en kavalleriryttare som har pilbåge och ska avfyra pilar från den medan han rider i full galopp mot fienden. Historiskt sett så har bågskytte från häst funnits ända sedan människan började tämja hästen, eftersom det blev en stor hjälp när man skulle jaga. Man kom närmare viltet. Det blev en erkänd stridskonst genom mongolledaren Djingis Khan som med hjälp av just beridna bågskyttar erövrade stora delar av världen. Det var en helt ny anfallstaktik mot det man hade sett tidigare. Man anföll i horder rakt mot fienden samtidigt som pilar avfyrades. Sedan höll man sig precis utanför fiendens vapenlinje och sköt åt sidan eller uppåt mot borgskyttarna och man sköt även bakåt när man galopperade iväg innan nästa hord anföll och utförde samma sak. Det var otroligt effektivt. Så här har det beskrivits: ”…den var en linje av virvlande krigare, som alla snabbt rörde sig i höger och vänster. Cirklade runt medan de avancerade framåt och lika snabbt koncentrerade i centret för att falla tillbaka på samma sätt. Allt var mest förbryllande för våra veteraner som aldrig hade sett sådana taktiska manövrar, eller en så flexibel linje av skärmytslingar.” En beriden bågskytte behöver också kunna skjuta åt ”fel håll” och han behöver ha många pilar med sig. Ibland så många som upp till trettio i speciella pilkoger som man fäster på ryggen eller vid höften.

Sedan 80-talet har man, med början i Ungern, byggt en modern sportgren i Europa som bygger på att man både är en skicklig ryttare och skytt. Du kan inte hålla i några tyglar när du skjuter pilbåge från häst och du ska ändå kunna manövrera hästen för att skjuta i olika riktningar och på olika avstånd. Hästen behöver kunna galoppera långsamt ibland, snabbt ibland men också kunna följa en jaktstig ute på ett fält eller i en skog utan att någon håller i tyglarna. 

Dalecarlian Horse Academy startades 2011 i Rättvik. Man plockade tidigt upp beridet bågskytte och har med åren varit framgångsrika både inom sporten och på såväl historiska evenemang och internationella shower. De har bland annat deltagit på världsarvsslottet Kronborg i Danmark, vid Nikkō Tōshō-gū shrine i Japan och på den internationella sportfestivalen i Turkiet. Mats Woxmark är fortfarande regerande silvermedaljör i grenen jaktbana från Ungern 2018 och Ylwa Woxmark har uppträtt på arenor som Sweden International Horse Show, ofta helt utan huvudlag på sitt arabiska fullblod. De coachar idag elever inom hela norden.

Om du är intresserad av att läsa mer om beridet bågskytte kan du besöka deras hemsida på https://www.beridetbagskytte.se/