Dala Tapto 2023

trumpet

DALA TAPTO 2025

Svea Livgardes Fältpiparkår

Denna frivilliga fältpiparkår bildades redan 1989 och har sedan dess spelat vid ceremoniella sammanhang på Livgardet i Kungsängen och vid andra festliga tillfällen. Kåren består av tre instrumenttyper – virveltrumma, trumflöjt och Jägarhorn – alla stämda i tonarten Bess.

Att kåren använder instrument stämda i Bess kan göra det lite knepigt att spela tillsammans med andra musikkårer som använder sig av andra tonarter. Trots detta är dem skickliga nog och kåren använder sig av dessa klassiska signalinstrument som har använts inom infanteriet sedan 1500-talet. Det ger en autentisk känsla till deras spel och gör att man verkligen får en känsla för historien.

Men Livgardets fältpiparkår har mer att erbjuda än bara de klassiska instrumenten. Kåren använder sig också av ett spektakulärt instrument som heter Momahedsfana. Detta instrument introducerades från Turkiet under Napoleontiden och används för att skapa en dramatisk effekt vid olika tillfällen.

Livgardet i Kungsängen, där fältpiparkåren har sin bas, är en militärbas som ligger cirka 20 kilometer nordväst om Stockholm. Det är en plats med rik historia och tradition, och det är inte svårt att förstå varför trumkåren har blivit en uppskattad militärmusikgrupp i Sverige.

Att se Livgardets fältpiparkår spela är en upplevelse du sent kommer att glömma. De har en förmåga att skapa en stark närvaro och skapa en autentisk stämning. De används ofta vid högtidliga ceremonier, som till exempel vid invigningen av Sveriges nationaldag, men också vid andra festliga tillfällen.

Om du är intresserad av att höra mer från Livgardets fältpiparkår kan du besöka deras hemsida på: http://gardesmusik.nu/. Det är verkligen en musikupplevelse du inte vill missa.