Dala Tapto 2023

trumpet

DALA TAPTO 2025

Svea Livgardes Musketerarkår

Svea Livgardes Musketerarkår är en musikalisk enhet som bildades 1994. Kåren har sedan dess deltagit i ett stort antal internationella evenemang, där de har imponerat på publiken med skicklighet och precision.

Deras första internationella framträdande var tillsammans med Fältpiparkåren 1995, och sedan dess har de fortsatt att representera Sverige i olika länder runt om i världen. Deras mest avlägsna uppdrag hittills var i Sydkorea 2010, där de som FN-allierade deltog i firandet av “Recapture of Seoul”.

Kåren genomför ett stiliserat stridstekniskt program som är byggt på 1846 års “Reglemente för fotegementena”. Under deras uppvisningar utför de manövrar och skjutmoment samtidigt som de spelar på flöjt, jägarhorn och trumma. Det är en spektakulär upplevelse att se deras skickliga och synkroniserade rörelser utföras med den historiska utrustning som sveagardister bar på 1850-talet.

Svea Livgardes Musketerarkår tillhör den frivilliga försvarsorganisationen Försvarsutbildarna och har sina förråd och övningsplats på Livgardets kaserner i Kungsängen. Deras uppvisningar är något som måste ses för att verkligen uppskattas. Rytmen från trummornas slag och doften från svartkrutet är något som best upplevs under ett liveframträdande.

Vill du veta mer om Svea Livgardes Musketerarkår kan du besöka deras hemsida på: http://musketerarkaren.eu/ eller se ett exempel på youtube: https://youtu.be/xJPAjzSls9E.

Vi på Dala Tapto 2023 är väldigt glada att kunna presentera Svea Livgardes Musketerarkår som första deltagande trupp till spelningen. Vi är övertygade att ni kommer älska deras framföranden!