Dala Tapto 2023

trumpet

DALA TAPTO 2025

Vad är tapto/tattoo?

Under Trettioåriga kriget, i härläger och garnisoner, marscherade trumslagare och blåsare runt på kvällen och spelade signaler som betydde att krögaren skulle slå tappen i tunnan och sluta servera öl så soldaterna gick hem till sina kvarter. Ursprungliga ordet är det lågtyska ordet ”tap toe”.
Under Napoleonkrigen 1813 då ryska, preussiska och svenska soldater marscherade i samma armé under kronprins Karl Johans befäl, så noterade tyskarna att i svenska lägren spelades ibland taptot med samlad musikkår, Stortapto, och ett mer omfattande musikprogram. De härmade detta och utvecklade det till den idag strikta formen ”Grosse Zappfenstreig”, med harmonimusikkår, trum och flöjtkår”Spielmannzug” och hedersvakt med facklor. Det tar c:a 40 minuter och innehåller förutom marschmusik, serenad och psalm t.ex.. Grosse Zappfenstreg arrangeras som särskild hedersbevisning.
Detta i sin tur har inspirerat det som kallas Military Tattoo, där Edinburghs är det mest berömda, men sannolikt det I Mons är det äldsta och högkvalitativa sådana genomförs i Moskva, Basel, Hamina och många andra platser på jorden. I Tyskland kallas detta för Militär Musik Fest, ett ord Dala tapto glatt lånat.